Så målar du en möbel med linoljefärg

Att måla med linoljefärg är fantastiskt kul. Men också lite svårare än att måla med andra färger. Därför är det bra att pröva med ett mindre projekt innan man gör det där man kanske gått och funderat på. Jag gillar verkligen den här enkla pallen från IKEA så den fick bli provobjekt även denna gång.

Den är utmärkt av flera skäl – den är billig, ganska snygg, väldigt användbar och den lämpar sig att öva måleri på då den innehåller flera olika moment och svårighetsgrader. Dessutom är det faktiskt ganska bra kvalitet på själva träet.

Enkel pall från IKEA utan ytbehandling

Här är den i alla fall ihopskruvad, obehandlad och redo att målas. Börja med att torka av pallen med en lätt fuktig trasa för det är lite trädamm på den när den kommer ur paketet. Dammet vill du bli av med innan nästa steg.

Detalj av rå linolja, pensel och obehandlad pall

Häll upp lite rå linolja i en burk och leta rätt på en lämplig pensel. Genom att stryka ytan med rå linolja mättar vi träet och skapar på så vis en grundbehandling. Stryk ganska flödigt och om det är ytor som är extra törstiga kan du stryka dem flera gånger tills det att de slutar ta linolja. Detta gör vi av flera skäl. Dels för att göra ytan mer lättstruken när det kommer till själva målningen och dels för att spara på linoljefärg. Med detta system används ingen grundfärg utspädd med lösningsmedel utan vi kör med linoljan direkt.

Rå linolja tränger in i träet

Här ser du skillnaden mellan en yta som fått linolja och en som fortfarande väntar. Se så fint träets lyster kommer fram. Det här är naturligtvis det enklaste sättet att behandla en trären möbel på men jag tänkte att vi skulle gå längre än så.

Träpall efter det att den behandlats med rå linolja

När du strukit pallen färdig så låter du den stå drygt 30 minuter. Inspektera alla ytor och torka av eventuellt överskott. Detta är mycket viktigt då du annars riskerar att få en kladdig yta. Trasan blöter du sedan ordentligt med vatten och lägger den i en liten plastpåse som du försluter innan du slänger den. Detta för att undvika att trasan självantänder. Nu är pallen färdig med grundbehandlingen. Låt den stå till nästa dag.

Glöm inte att lacka kvistarna med shellack.

Finns det så mycket som en kvist på stolen så skall den kvistlackas. Så är det bara. Lyssna inte på de färghandlare eller experter som säger att det nog går bra utan. Det gör det inte och det spelar ingen roll vilken färg du använder för inget är tråkigare än bruna fläckar på en vackert målad yta. Bara gör det. Det är mitt absoluta råd.

Nu, till själva målningen. När man börjar måla så vill man så gärna stryka de stora ytorna först – gör inte det. Börja med skrymslen och vrår för om de stora enkla ytorna är blöta, kanske du inte sedan kan hålla eller flytta på projektet för att komma åt just dessa knepiga ytor.

Börja alltid måla de svåra ytorna först

Ungefär så här kan det se ut. Jag har valt att stryka alla inre ytor först och då hade jag pallen upp och ner på golvet. Det är också bra för om man inte vänder på ett objekt är det lätt att missa en yta.

Detalj av linoljefärgen Linblå

Du har säkert hört att man med linoljefärg skall stryka vansinnigt tunt. Det är inte alltid så faktiskt och med Allbäcks linoljefärg kan man stryka lite fetare än med många andra färger. Naturligtvis skall du inte överdriva åt något håll. Är man osäker så funkar det naturligtvis bättre att gå mot en magrare strykning än mot en fetare. En yta som strukits för fett kan riskera att bli rynkig och det är inte snyggt. Men, man lär sig ju fler projekt man gjort och med tiden så vet man precis hur fett man kan stryka.

Hela pallen är struken en gång

Här är hela pallen struken en gång och färgen har börjat arbeta sig in i träet. Att färgen tränger in i träet ser du genom att kulören blir en annan och glansen faller bort snabbare än i omgivningen. Linoljefärg är unik på så vis att den faktiskt fastnar i träet och inte som med modern färg lägger sig ovanpå som ett skikt. Det är helt enkelt så en färg skall vara för att göra det första jobbet – skydda träet över tiden. Det andra jobbet är naturligtvis det estetiska. Moderna färger gör bara den andra jobbet.

När du strukit klart förstastrykningen inspekterar du pallen runt om för att leta rinningar. Det är alltid kymigt med en rinning men med linoljefärg har du tid att åtgärda dem utan att det syns. Det är helt enkelt väldigt bra med färg som inte torkar på en kaffepaus när det kommer till att måla snickerier.

Efter förstastrykningen låter du pallen torka 1-2 dygn lite beroende på temperatur och luftväxling. Luftväxlingen är viktigare för torktiden än många tror. Jag målade en annan pall utomhus för en dryg vecka sedan och då blåste det en frisk bris. Pallen blev klibbfri på 4 timmar och genomtorr på 10.

Andra strykningen och pallen är klar.

Här är slutresultatet efter andra strykningen. Total arbetstid ungefär 3,5 timmar inklusive montering av pallen. Torktid för olja och färg ungefär 3 dygn. Färgåtgång ungefär 1 deciliter och åtgång av linolja ca 0,5 deciliter. Kostnad för hela projektet blev ca 300 kr inklusive pall men då finns det kvar färg för minst en pall till och olja till tio pallar. Pensel och kvistlack ej medräknat.

Comments
6 Responses to “Så målar du en möbel med linoljefärg”
 1. Anna skriver:

  Hej,

  en fråga… jag har målat en möbel med Allbäcks på det sätt ni beskrivit, förutom att olja trät före målning. Detta gjorde jag i ett garage under vårvintern, med värmefläkt under målning och första timmarna av torkning. Jag har målat mycket tunt och det har gått flera dagar/veckor mellan varje strykning. Jag har gjort tre strykningar. Färgen har ju känts torr inför varje ny strykning, men nu när vi använder stolen är den något klibbig. Inte så att färgen klibbar av sig, men det fastnar textilludd på stolen. Vad kan jag ha gjort för fel?

  Jag har även under varma våren målat ett bord utomhus, på samma sätt. Även det ”klibbar”. Trycksvärta sitter kvar också.

  Jag har fått intryck av att färgen inte tar skada av att stå kallt i ett garage – men kan den ha påverkats negativt av det? Jag köpte den några höst/vintermånader före jag använde den.

  Tack på förhand!

  • Jesper Jönsson skriver:

   Hej Carina,

   du har inte gjort några fel såvitt jag kan se.

   Tyvärr har jag haft samma erfarenhet av Allbäcks färg från gång till annan. Samma kulör kan ena gången torka bra och en annan gång sämre. Kladdigheten är påtaglig och precis som du säger fastnar tidningar och dylikt på den målade ytan om de fått ligga ett tag.

   Vi har utifrån färgens ojämna beteende vid målning bestämt oss för att sluta sälja den.

   Min rekommendation är att du reklamerar färgen hos Allbäck direkt. Chansen att du lyckas med en reklamation är, efter vad jag hört, minimal.

   Vi säljer numera linoljefärg från Engvall & Claesson.

   Vill du veta mer går det bra att ringa mig på 0171-550 60.

   Hälsningar, Jesper

 2. Anna skriver:

  Tack för ditt intressanta svar! Mycket värdefullt!

  Jag tror jag struntar att reklamera färgen, får väl istället använda den till ytor som inte utsätts för vare sig kläder, tidningar eller flygande smuts…

  • Jesper Jönsson skriver:

   Har faktiskt målat insidan av en hylla med färgen. På själva hyllplanet strök jag klarlack av modern typ för att undvika klibb.

   Men som sagt, det är inte linoljefärg som sådan som är felaktig eller kladdig. Det är just Allbäcks färg som väldigt ofta inte härdar ut ordentligt och då förblir seg. På väggar eller vertikala paneler funkar den att använda.

 3. Johanna skriver:

  Hej!
  Jag har bordsskivor målade med allbäcks färg och den har inte torkat sedan jag fick tillbaka skivorna målade från dem i mars (det är september nu). De har stått varmt och ofta med lite fläktande luft från balkongen (luftcirkulation) och en liten del av en skiva i direkt solljus någon timme på morgonen.

  Finns det något jag kan göra för att få en vettig yta? Allt fastnar, om man drar lite med nageln blir det en repa i den mjuka färgen. Den går dock att torka av med fuktad trasa och dammet fastnar inte.

  Senast jag hade det här problemet var jag barn och en hemmablandad linoljefärg (ett av mammas första prov) ville inte torka, så bordet ställdes undan i uthuset. 10 år senare var dock ytan torr :) Men så länge kan jag ju inte vänta.

  Tips och råd mottages tacksamt.

  • Jesper Jönsson skriver:

   Hej Johanna,

   Du får vända dig till Allbäck direkt med frågor om hur du skall få färgen att sluta klibba.

   Jag har som sagt slutat sälja deras färg efter för många klagomål på bland annat genomhärdning, slitstyrka, mögel och kritning.

   De färgprover jag fick när jag började sälja deras färg är fortfarande, efter 4 år inte genomhärdade. Gäller inte alla kulörer men vissa går det fortfarande att göra märken i och de är märkbart ”klibbiga”.

   Har själv målat större delen av den fasta inredningen i mitt hus med Dimgrå och den har inte härdat ut ordentligt. Kommer måla över med annan linoljefärg som jag vet blir hård.

   Får du ett vettigt svar och en lösning på problemet från Allbäck får du gärna berätta om det här på sidan.

   /Jesper

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.