Svart linoljevax på obehandlat trä

Har varit så sugen på att testa ett pigmenterat linoljevax, så i helgen köpte jag ytterligare en pall från Ikea. Pallen är såväl snygg som användbar och dessutom riktigt billig – 99 kr. Dessutom är den obehandlad och virket är av bra kvalitet så jag ansåg att det var lämpligt att prova vaxet på just en sådan pall.

Svart linoljevax i burk

Först ställde jag burken i diskhon med lite varmt vatten för att vaxet skulle bli lätt att arbeta med. Färgvaxet kan appliceras med en trasa eller svamp. Jag valde en trasa då jag tycker det är synd att förbruka en svamp och det är dessutom lättare att blötlägga en trasa när man väl slänger den då en inoljad trasa alltid innebär en viss risk för självantändning.

Nåväl, pallen beströks innan den skruvades ihop. Dels för att jag ville komma igång snabbt men också för att alla ytor skulle få vax på sig – även undersidor och dylikt. Arbetet med att appliceras linoljevaxet tog dryga 30 minuter. Det blev lite kladdigt om händerna så nästa gång kommer jag nog använda ett par plasthandskar men kladdet gick i alla fall lätt bort med linoljesåpa.

Svart linoljevax applicerat på obehandlat trä

Skillnaden mellan linoljevax och linoljefärg är att vaxet inte täcker fullt ut och att ytan blir matt. Träets struktur och variation lyser igenom väldigt fint samtidigt som ytan behåller väldigt mycket av sin ursprungliga karaktär. Efter att färgvaxet applicerats väntade jag i 30 minuter innan jag torkade av ytan från överskottet. De enskilda bitarna fick därefter torka i drygt 1 dygn innan jag skruvade ihop pallen.

Färdig pall behandlad med svart linoljevax

Linoljevaxet kan fortsätta att lämna lite pigment men efter ett par dagar och med en eftertorkning så upphör ytan att lämna pigment. Vill man ha en mer mättad yta så kan man göra om proceduren eller så toppstryker man med ofärgad linoljevax som i sig är fetare och ger en lite tåligare yta.

En enkel och lättarbetad produkt utan lösningsmedel eller andra gifter som lämpar sig utmärkt för såväl stora som små projekt. Jag har mina funderingar kring ett golv jag har – frågan är dock om man vågar göra ett helt golv i svart linoljevax. Snyggt skulle det bli men kanske en aningens vågat i ett hus från 1786.

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.