Hur billig är billig färg?

hur billig är billig färg

Modern färg kan i bland uppfattas som prisvärd. Men oftast är det du som konsument som drar det kortaste strået.

Det är inte helt enkelt att förstå sig på färg och än mindre färgekonomi. De flesta tittar på priset på burken och eventuellt literpris men för att få en riktigt bra bild av vad kalaset kostar måste man dyka lite djupare i ämnet. Jag har gjort en genomgång för hur man bör räkna och tänka när det kommer till färgekonomi.

Innehållsdeklarationen berättar att färgen innehåller 300 gram lösningsmedel per liter färg. Industrin blandar här volym- och viktmått i samma ekvation vilket komplicerar det ytterligare för konsumenten. Lacknafta väger 930 gram/liter vilket betyder att 300 gram motsvarar 322 milliliter alltså 32 procent.

Följaktligen har färgen på bilden en torrhalt (effektiv färg) om 68% för vilken du betalar cirka 110 kronor (299/2,7). Literpriset för effektiv färg blir således 110/0,68=161 kronor.

Den utspädda färgen täcker 5 kvadratmeter per liter färg. Outspädd kanske den skulle räcka till 7,35 (5/0,68).

Priset per kvadratmeter blir således cirka 22 kronor.

Den linoljefärg vi säljer saknar helt lösningsmedel och har således 100% torrhalt. Färgens egenskaper gör att det inte behövs och den är dessutom så pass dryg att den räcker till 15 kvadratmeter. Intervallet är 15-20 kvadratmeter och beror naturligtvis på hur underlaget är beskaffat.

En liter vit linoljefärg kostar 310 kronor vilket ger ett pris om cirka 20 kronor per kvadratmeter. Således är färgen 10% billigare än den ”billiga” moderna färgen.

Lägger man dessutom till hållbarhetsaspekten blir en bra linoljefärg ännu billigare. Men det är viktigt att man väljer en bra linoljefärg för en dålig är inte bättre än en modern billig färg.

Comments
One Response to “Hur billig är billig färg?”
  1. Jesper Jönsson skriver:

    Det bör kanske nämnas att färg som tillverkas av alkydolja måste spädas med lösningsmedel för att över huvud taget gå att stryka. Utan lösningsmedel blir den ovanligt ”kort” som det hette förr.

    Men, lösningsmedel har inget med inträngning att göra vilket är en vanlig uppfattning. Lösningsmedlet dunstar bort och ut i atmosfären och hjälper till en smula med själva torkprocessen. Och i fallet med alkyden gör den möjligt att styrka.