Inlägget gjort

Linoljefärg – har penseln betydelse?

Linoljefärg kräver en pensel med spänst i borsten som gör det möjligt att sträcka ut färgen till lämplig tjocklek. En helsyntetisk pensel med mjuk topp för vattenfärger och tunna lasyrer glider ovanpå linoljefärgen likt vattenplaning med slitna bildäck. Bäst är en gammaldags pensel av svinborst.

Spänstiga penslar i naturmaterial är naturligtvis dyra jämfört de syntetiska som är ämnade för moderna färg men när du målar med linoljefärg är det mycket lätt att behålla penseln under en lång tid därför att färgen är lätt att tvätta ur. Målar du med modern oljefärg måste du stoppa penseln i lösningsmedel om du så bara tar en fika under det att du målar. Annars blir den hård och oanvändbar. Spar du penseln i lösningsmedel torkar alkyden likt förbaskat och blir grynig och återigen står du med en pensel som inte går att använda.

Målar du med linoljefärg kan du utan problem ta en fika eller äta lunch utan att penseln påverkas och när du är klar för dagen stoppar du den i en burk med linolja till nästa dag. Linoljan målar du ur på en bräda innan du sätter igång med ditt projekt.

När projektet är klart tvättar du penseln med linoljesåpa och när du är klar tar du lite, lite matolja och smörjer in borsten så att den inte torkar ut och blir spretig.

Med detta förhållningssätt kommer dina penslar över tiden att bli såväl ekonomiska som bekanta – snart har du penslar som du precis vet hur de fungerar.

En reaktion på ”Linoljefärg – har penseln betydelse?

  1. Tack! Jätte bra information.

Kommentarer inaktiverade.