Så lurad blir du av billig träolja!

Billig träolja

Nu då färghandeln och alla diversehandlare drar på stort med träolja tycker jag det är hög tid att redogöra för exakt hur lurad man kan bli när man köper träolja. Dels för att spara era plånböcker och dels för att spara miljön – för det är den som är den stora förloraren när du använder billig träolja.

Först och främst måste vi avliva myten om att det behövs lösningsmedel för att oljan skall tränga in i träet. Lösningsmedel går över huvud taget inte in i träet utan stannar i ytskiktet tills dess att den avdunstar. Vanligtvis går det ganska fort om det blåser en aning och är lagom varmt. Det som stannar kvar är linoljan eller den olja som valts som faktiskt träskydd.

Förut kunde man läsa på träoljor vad de hade för torrhalt – vilket var ganska lätt att begripa vad det stod för. Detta har nu ersatts av en annan betäckning – VOC, Volatile Organic Compound – flyktigt organsikt material. Den tidigare betäckningen, torrhalt gav en mer rättvis bild av hur mycket som var kvar efter det att lösningsmedlet dunstat bort. VOC kräver dock lite matematiska färdigheter.

Om vi tittar på exempelbilden så skall jag visa på hur man räknar ut vad man egentligen köper och får för pengarna. Bilden är från en burk med träolja som kostade 99 kr. Burken innehöll 3 liter och VOC anges till 750 gram / liter. Här växlas friskt mellan gram och liter för att förvirra ytterligare för konsumenten.

Lacknafta har en densitet av 930 gram / liter. Om produkten säljs i liter är det viktigt att då veta hur många deciliter som bara är lösningsmedel. Delar vi 750, produktens VOC med 930, lösningsmedlets densitet får vi 0,80 vilket då är antalet liter. Alltså för varje liter ”träolja” du köper så får du egentligen bara 2 deciliter träskydd – resten är lösningsmedel. Om vi räknar om detta till torrhalt så skulle det vara 20%. Hade du köpt träoljan om torrhalten angavs till 20 procent?

Så, då vet vi alltså att det är ganska lite träskydd i denna burk. På de 3 liter du köper för 99 kr får du 6 deciliter olja – det som gör att träet skyddas och inte torkar ut. De övriga 2,4 literna är lösningsmedel som åker rätt upp i luften och förpestar vår atmosfär.

Vad blir då det egentliga priset på denna billig olja? Vi räknar bort lösningsmedlet med ungefär 10 kr / litern och burken med ytterligare 10 kr. Kvar har vi då 99 – ((2,4*10)+10) = 65 kr för 6 deciliter olja. Omvandlat till ett literpris blir det, 65 kr / 0,6 liter = 108 kr / liter.

Så dyr är alltså den billiga träoljan!

Comments
6 Responses to “Så lurad blir du av billig träolja!”
 1. Emil skriver:

  Köpte billig olja på Cheapy för 24 kronor litern. Enligt din beräkning innehåller den 14% lacknafta.
  Tycker jag var riktigt bra.

  • Jesper Jönsson skriver:

   Det låter inte rimligt. Ingen säljer träolja med 96% torrhalt. Beskriv hur du räknat så får vi se om det inte blivit fel någon stans.

 2. Christer skriver:

  Tack för en riktigt bra post.
  Jag är just till att köpa träolja och hittade en ”billig” på clasohlsson med just torrhet på 19%. Även priset och volymen stämde bra in på ert exempel.

  Jag står nog över den och letar vidare :)

 3. Mattias skriver:

  Din kuriosa om att lösningsmedels molekylernas storlek jämfört med linoljans får jag som kemist verkligen inte ihop. Satt och räknade lite på det i morse och det går inte ihop, speciellt inte då det är rätt oroligt att ett lösningsmedel har en molekylvikt på ca 4200 g/mol. Molekyler av den storleken är inte flytande.

  Skulle vara bra om du redovisar hur du kommit fram till det. För jag tror att det blivit något fel där även om jag inte alls misstror det ”dyra” med att köpa billig trä olja.

  • Jesper Jönsson skriver:

   Ursäkta oändligt försenat svar.

   Det kan vara så att jag missförstått informationen alternativt själv fallit offer för en ”myt”. Hursomhelst tränger inte lösningsmedlet ner i materialet utan avdunstar på ytan.

   Det finns vissa fördelar med lösningsmedel men bara till en viss gräns. Dels torkar oljan något fortare och dels blir den lite mer lättstruken.

   Använder man terpentin som lösningsmedel (mycket ovanligt i billiga oljor) kan det också motverka påväxt iom de terpener som terpentinet innehåller.

   Delge mig gärna dina beräkningar om ”molekylstorlek”. Vore intressant att veta hur det faktiskt ser ut.

 4. Morgan skriver:

  Detta var riktigt lärorikt och inte så svårt att räkna ut när det gäller / Liter.
  Men ofta säljs små burkar i 0,7 liter , hur räknar man då ?

  Stort tack för detta :)

  MVH
  Morgan