Invändig målning med linoljefärg

Linoljefärg är ursprungligen en konstnärsfärg. Den användes tidigt vid invändig utsmyckning av kyrkor och palats. Efter att länge ha fått se sig helt utmanövrerad av den snabbtorkande och luktfria (men inte emissionsfria) plastfärgen används linoljefärg nu återigen allt mer i såväl tak som på paneler och listverk inomhus – framförallt där man eftersträvar en ytterligare dimension än bara en kulör. För linoljefärgens lyster och känsla är svår att uppnå med moderna material.

Matt, blank eller halvblank

Du kan få vår invändiga linoljefärg som blank, halvblank eller matt. Färgen är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönster omfattningar och andra snickerier inomhus. Den blanka färgen innehåller zink för att bättre motverka den typiska mörkergulning som all linoljefärg drabbas av där dagsljuset inte kommer åt tillräckligt. Ställ en vas på ett linoljefärgsmålat fönsterbräde så har du snart en gul fläck därunder. Flytta vasen och fläcken försvinner inom några dagar.

Grundmålning

På nytt trä schellackeras alla kvistar för att undvika genomslag av hartsämnen. Därefter grundas med den vattenburna grundfärgen Slipgrund V – som du kan få bruten i samma kulörer som linoljefärgen. Att använda den alkydbaserade slipgrunden ger både betydligt kortare torktider och ett bra underlag för att måla linoljefärg på. Det är viktigt att grundmålningen ger ett jämnt ickesugande underlag – annars kan variationer i glans uppstå vid slutstrykningen.

Man skall alltid eftersträva god luftväxling oavsett vilken färgtyp man målar med – men det är extra viktigt med god luftväxling när man målar med linoljefärg inomhus då färgens oxidation (dvs. torkning) är helt beroende av tillgång till friskt syre.

Som alltid vid målning av linoljefärg skall färgen strykas tunt. Om du grundmålar med Slipgrund V behöver du inte späda färgen – men vill du ändå tunna den kan du använda linolja när du målar inomhus. Välj som alltid penslar med naturborst av bra kvalitet – och var noga med att röra om väl från botten innan du börjar måla.