Linoljefärgens unika egenskaper

Rötskydd

En linoljefärg skyddar normalt mycket bra mot fukt och röta. Den råa linoljans låga viskositet ger den extra hög inträngningsförmåga i trä. Linoljan hindrar fuktinsugning och håller därmed träets fukthalt på en så låg nivå att rötsvampar får mycket svårt att växa.

En levande färg

Till skillnad från moderna akrylatfärger så är linoljefärgen ett levande material. Den rör sig med underlaget och följer temperaturväxlingar vilket förhindrar sprickbildning. Den är också helt diffusionsöppen varför fukt kan vandra ut och in genom färgskikten utan att stängas in och orsaka blåsbildning – vilket kan vara ett problem med helt täta färgsystem.

En del av det naturliga kretsloppet

Linolja är en naturprodukt och därmed en del av det naturliga kretsloppet. Det innebär att linoljefärg utomhus får mögelpåväxt om den inte skyddas. Därför tillsätter man numera zink för att hämma påväxten – och i vår färg har vi dessutom tillsatt ytterligare mögelhämmande medel (fungicider). Det ger färgen god motståndskraft mot påväxt och lång hållbarhet även i vårt hårda klimat.

Vacker och enkel att underhålla

Ingen färg smälter så bra in i naturen som linoljefärg. Den har ett djup och en sammetslen yta som är mycket svår att efterlikna på artificiell väg. Den åldras med värdighet och är lätt att underhålla. Rätt anstruken linoljefärg flagar nämligen inte – den kritar. Det gör att den är mycket enkel att underhålla. När det yttre s.k. ”offerskiktet” kritat bort så finns fortfarande ett skyddande färgskikt kvar – som du enkelt kompletterar genom att måla på ett nytt, oförtunnat färgskikt. Borsta och tvätta först bort all kritad och löst sittande färg (använder du målartvätt så skölj noga innan du målar). Har det gått lång tid sedan du målade förra gången kan även det underliggande färgskiktet ha börjat krita. Då bör du måla två nya skikt.