För bra resultat vid målning med linoljefärg

Olika färgsystem kräver olika förberedelser. Linoljefärg har några specifika egenheter som du bör ta hänsyn till.

Vad skall du måla?

Skall du måla en befintlig fasad har du inte så mycket att välja på än att måla på plats utomhus. Tänk då på att förbereda målningen noga genom att skrapa, borsta och tvätta ytan ordentligt innan du börjar måla. Spackla aldrig under linoljefärg utomhus – sprickor upp till 2 mm kan fyllas med linoljekitt medan större sprickor målas igen eller lags med trä.

Skall du sätta upp ny panel – grundmåla och mellanstryk innan du sätter upp panelen. Slutstryk när panelen är på plats så du täcker spikskallar och springor med färg ordentligt.

Skall du måla fönsterbågar är det alltid bäst att ta ner och måla dem inomhus – oavsett om du skall kitta eller inte. Skall du ha samma kulör ut- och invändigt använd utomhusfärg på alla ytor. Se till att färgen torkat ordentligt innan du sätter tillbaka bågarna så de inte riskerar att fastna i karmen när du stänger dem första gången.

När skall du måla?

Man säger normalt att säsongen för utomhusmålning är maj till augusti. Då ligger dygnstemperaturen över 10 grader och fuktigheten är måttlig. Nu är det tyvärr inte alltid på det viset. Våren kan vara både kall och blöt – och framförallt nätterna kan vara oberäkneliga. Samtidigt kan september vara varm och torr och därmed bra för utomhusmålning.

Det du skall tänka på är att linoljefärg vid gynnsamt väder kräver mellan 24 – 48 timmar för att genomhärda. Försök därför måla när du har en lite längre period av bra väder än bara just den där förmiddagen då du vill måla.

Regnar det på färg som ännu inte hunnit torka är risken stor att du får en flammig yta. Den kan du bara bli av med genom att måla ytterligare en gång. Var då noga med att låta färgen torka ytterligare så att all fukt lämnat färgskiktet innan du lägger på ny färg. Är det regn i antågande när du vill måla så se till att täcka ytan ordentligt innan regnet kommer.

Om du målar sent på året så kan det vara bättre att lämna den sista strykningen till kommande vår. Har underlaget gjorts rent och all lös färg avlägsnats – och de färglager som målats målats på rätt sätt – så klarar det sig bra över vintern. Tvätta bara av vinterns ev. fett och smuts innan du fortsätter måla när värmen återvänt.

Vem skall måla?

Vill du måla själv brukar det oftast gå väldigt bra att måla med linoljefärg. Du har då både intresse av och möjlighet att förbereda jobbet, måla enligt anvisningar och låta färgen torka ordentligt mellan strykningarna.

Vill du leja ut arbetet är det viktigt att du tar reda på den tilltänkta målarens erfarenheter från att måla med linoljefärg. Det är bättre att vänta och låta en erfaren målare måla kommande år om du är osäker på den målare som kan komma redan nästa vecka. Var noga med att målaren verkligen planerar för den tid som krävs för att färgen skall hinna torka ordentligt mellan strykningarna. Det brukar synas i offerten. Var också noga med att diskutera färgåtgång och förberedande arbete innan du godkänner en offert. Dåligt förarbete och för tjocka färgskikt är de absolut vanligaste orsakerna till ett dåligt slutresultat. Ta gärna referenser på målarens tidigare linoljemålade hus innan ni börjar. Då kan du få värdefull information helt gratis.