Engwall o. Claesson – 100 år med färg!

Engwall o. Claesson är utan överdrift ett färgföretag med anor. Den småländske målarmästaren Ernst Othander Claesson var en mycket driftig person som redan år 1915, vid sidan av sitt måleriföretag, startade en färghandel på Tomtebogatan i Stockholm. Färghandeln var, som var vanliga hos färghandlare på den tiden, uppdelad i två avdelningar. I den ena halvan av lokalen fanns måleriavdelningen, i den andra fanns exklusiva parfymer, tvålar och andra skönhetspreparat. Här var inredningen viktig och här fanns eleganta montrar med dragglasdörrar och vackra etsningar. Butikerna blev med åren fler till antalet men samtliga såldes 2003,

Idag är Engwall o. Claesson en ren färgtillverkare. Företaget är dock fortfarande familjeägt och ägs sedan 1975 av Ernst Othander Claessons sonson Hans Claesson – som också är VD. Han genomförde då en hel del förändringar i det redan då anrika företaget och snart drev han ett företag som – förutom färg – bl.a. tillverkade tandslippasta åt Dentalbolagen och mjukgörare och pigment till Siverts Kabelverk. Man hann också med att hjälpa BMW med att ta fram en ny färg till sitt klassiska BMW-emblem – som sitter på alla BMW-bilars motorhuv. Den hade då en vacker blå färg som dock bleknade betänkligt i solen – varför uppdraget att ta fram en färg med samma kvalitet som den övriga bilen gick till Ernst O. Claessons färgfabrik.

År 1987 köpte man familjeföretaget Pehr Engwall AB i Bandhagen och därefter ändrades namnet till Engwall o. Claesson AB. Idag sysselsätter bolaget 14 personer och man tillverkar flera olika typer av färg och färgrelaterade produkter. Linoljefärgen svarar idag för ca 50 % av produktionen.

Så sent som 1975 såldes knappt någon linoljefärg alls, den totala årsproduktionen var inte mer än ett par tusen liter. Och då var man ändå i princip ensam om professionell tillverkning av linoljefärg i Sverige – och i Europa!

Linoljefärgen börjar dock nu åter få fäste också i länderna utanför Skandinavien. The Swiss Cottage – ett gästhus på den engelska Drottning Elisabeth’s sommarresidens Osborne House på ön Isle of Wight – målades förra året med Engwall o. Claessons linoljefärg. Ett prestigeuppdrag – och ett bevis för att 100 års erfarenhet uppskattas långt utanför landets gränser.

Kraven på målarfärg har förändrats mycket på 100 år. Så trots att vi tillverkar en traditionell färg på naturens egna råvaror så är hållbarhet och ekonomi lika viktiga för oss som skönhet och tradition.

1 kommentar till “Engwall o. Claesson – 100 år med färg!

  1. […] Engwall o Claesson Utvändig […]

      -  

Kommentarer är stängda.