Slamfärg och linoljefärg i Nordanby

I svensk färgtradition innehar slamfärg en framträdande roll. Det var en billig färg som de flesta hade råd med. Men även dessa hus målade man med linoljefärg. Inomhus var linoljefärgen självklar på snickerier och möbler – och utomhus på knutar, dörrar, foder och fönster var linoljefärgen det självklara valet. Och det blir den allt oftare också på 2000-talet – på både gamla och nya hus.

Den lilla Dalagården Engslund från 1700-talet ligger i byn Nordanby mellan Hedemora och Säter i Södra Dalarna. På gården finns två boningshus, flera magasin och lador. Gårdens ägare har varsamt restaurerat den med handtryckta tapeter och snickerierna målade med linoljefärg från Engwall o. Claesson.

Ett genuint intresse för byggnadsvård har resulterat i att gården efter många år i dvala nu återigen andas kvalitet och äkthet.

Gårdens nuvarande ägare, Jessica och Michael Ericsson driver familjeföretaget Lars Ericssons Måleri i Hedemora. Måleriet startades 1963 och är ett familjeföretag i andra generationen som utför det mesta inom byggnadsvård
och är specialiserade på att återskapa vackra miljöer i bl.a. herrgårdar, kyrkor, gårdar och torp.

Lars Ericssons Måleri i Hedemora är en av 36 återförsäljare för Engwall o. Claesson.

Målning: Huset renskrapades och målades med linoljefärg från Engwall o. Claesson åren 2006/2007. Man grundmålade med linoljefärg spädd med 40 % alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20 % alifatnafta och slutströk med ospädd färg.

Färg: Engwall o. Claesson Utvändig Linoljefärg.

Kulörer: Den röda kulören är NCS 6030-Y70R och den gula NCS 3050-Y30R.