Grünewaldvillan målad med linoljefärg

Grünewaldvillan, ursprungligen kallad Villa Lugnet, ligger vid Hotellviken i Saltsjöbaden, 300 m söder om Grand Hôtel Saltsjöbaden. Det nu 120 år gamla tornförsedda huset är på 700 kvm och har 15 rum och 3 kök.

Det var den unge arkitekten Boberg som år 1893 fick uppdraget att rita en representativ sommarvilla på den då 11 000 kvm stora tomten. Beställare var Knut Tillberg, en framgångsrik industriman med kulturella intressen.
Resultatet blev en pampig, men för den tiden ändå måttfull, trävilla om 550 kvm.

1911 köptes villan av bokförläggare Hugo Geber. Han lät installera centralvärme och göra en tillbyggnad för nytt kök och ett gästrum som ritades av arkitekten Carl Westman.

År 1936 förvärvade Isaac Grünewald villan. Efter smärre moderniseringar flyttade han in tillsammans med Märta Grundell som strax därefter blev hans andra hustru. De kom att bli de första att bo i villan året om. Isaac stod då på höjden av sin karriär, vital och alltid i centrum av kulturell debatt och verksamhet. Hemmet i Saltsjöbaden blev en träffpunkt med Isaac som generös värd.

Den stora ateljén tillbyggdes i början av 1940-talet efter ritningar av Märtas bror Olov. 1946 omkom Isaac och Märta i en flygolycka varvid villan övertogs av Isaacs son Iván, som kom att bo där med sin familj till 1972.

Nuvarande ägare är Gunnel och Johan Öhlin som både bor och driver galleriet Saltsjöateljén i villan. Man hyr också ut för fest och konferens.

Målning: Huset renskrapades och målades med linoljefärg från Engwall o. Claesson åren 2006/2007. Man grundmålade med linoljefärg spädd med 40 % alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20 % alifatnafta och slutströk med ospädd färg.

Färg: Engwall o. Claesson Utvändig Linoljefärg.

Kulörer: Den röda kulören är NCS 6030-Y70R och den gula NCS 3050-Y30R.