Måla utemöbler med linoljefärg

Utemöbel målad med linoljefärg

Det finns flera fördelar med att måla utemöbler med just linoljefärg. Här en soffa från sekelskiftet som fått en ny omgång kromoxidgrön efter några säsonger utomhus.

Linoljefärgens egenskaper

Linoljefärg är som bekant diffusionsöppen dvs. den låter fukt vandra in och ur underlaget. För trä är detta ofta en fördel då instängd fukt leder till röta och svåra reparationer. Att linoljefärgen ”andas” gör dock också att den slits fortare än exempelvis en alkyd som är tät. Slitaget är dock rimligt om  man håller efter trädgårdsmöbeln med jämna mellanrum.

Trädgårdsmöbeln ovan hade stått ute några säsonger och således blivit lite ”matt i lacken” varför det var dags för en lättare renovering. Första steget var att torka av smuts med en svag blandning av vatten och diskmedel (några droppar). Efter det lät jag den torka ordentligt och sedan började jag måla med en lätt utspädd linoljefärg.

Lång torktid en fördel

När man målar komplicerade snickerier är det en fördel om färgen inte torkar alldeles för fort. Det ger dig möjlighet att se över strykningar och bättra på dem om du upptäcker exempelvis ”rinningar” även efter någon timme eller två. Snygga strykningar är viktiga för helhetsintrycket.

Linoljefärg eller kokt linolja?

Det går att snygga till linoljefärg som kritat med kokt linolja och terpentin. Det är en behandling som i bästa fall när det kommer till utemöbler ger en respit om några månader beroende på vädret. Vidare kan det i fall man fått tag på en sämre kokt linolja resultera i kladd. Det är bättre, förvisso lite mer tidsödande, att måla om möbeln med en utspädd linoljefärg.

Övriga tips vid målning av utemöbler

Möbel är inte sällan rätt komplicerade i sin konstruktion. Det gör att man kanske måste måla den i omgångar dvs. först underredet som får torka och sedan vänder man på pjäsen och målar övriga ytor.

Alla ytor behöver inte lika mycket färg. Undersidan behöver kanske bara strykas en gång om färgen täcker ordentligt emedan de ytor som tar emot regn och sol kräver flera. Vid renovering räcker det oftast med en strykning.

Har du sprickor i möblerna kan du med fördel täppa till dessa. Små sprickor (1-2 mm) fyller du igen med linoljekitt. Större sprickor lagar du helst med träbitar. Sprickor leder nämligen ofelbart till att det kommer in onödigt mycket vatten i träet som i sin tur kan få färgen att släppa. Riktigt små sprickor (0,2-0,5 mm) behöver du inte göra något åt då de oftast fylls igen av linoljefärgen.

I övrigt är det alltid bra att ta in möblerna om man befarar en längre period av regn. Det sparar mycket av färgen och arbetet som man lagt ned.