Inlägget gjort

Hur billig är billig färg?

hur billig är billig färg

Modern färg kan i bland uppfattas som prisvärd. Men oftast är det du som konsument som drar det kortaste strået.

Det är inte helt enkelt att förstå sig på färg och än mindre färgekonomi. De flesta tittar på priset på burken och eventuellt literpris men för att få en riktigt bra bild av vad kalaset kostar måste man dyka lite djupare i ämnet. Jag har gjort en genomgång för hur man bör räkna och tänka när det kommer till färgekonomi.

Innehållsdeklarationen berättar att färgen innehåller 300 gram lösningsmedel per liter färg. Industrin blandar här volym- och viktmått i samma ekvation vilket komplicerar det ytterligare för konsumenten. Lacknafta väger 930 gram/liter vilket betyder att 300 gram motsvarar 322 milliliter alltså 32 procent.

Följaktligen har färgen på bilden en torrhalt (effektiv färg) om 68% för vilken du betalar cirka 110 kronor (299/2,7). Literpriset för effektiv färg blir således 110/0,68=161 kronor.

Den utspädda färgen täcker 5 kvadratmeter per liter färg. Outspädd kanske den skulle räcka till 7,35 (5/0,68).

Priset per kvadratmeter blir således cirka 22 kronor.

Den linoljefärg vi säljer saknar helt lösningsmedel och har således 100% torrhalt. Färgens egenskaper gör att det inte behövs och den är dessutom så pass dryg att den räcker till 15 kvadratmeter. Intervallet är 15-20 kvadratmeter och beror naturligtvis på hur underlaget är beskaffat.

En liter vit linoljefärg kostar 310 kronor vilket ger ett pris om cirka 20 kronor per kvadratmeter. Således är färgen 10% billigare än den ”billiga” moderna färgen.

Lägger man dessutom till hållbarhetsaspekten blir en bra linoljefärg ännu billigare. Men det är viktigt att man väljer en bra linoljefärg för en dålig är inte bättre än en modern billig färg.

Inlägget gjort

Så målar du en möbel med linoljefärg

Detalj av linoljefärgen Linblå

Att måla med linoljefärg är fantastiskt kul. Men också lite svårare än att måla med andra färger. Därför är det bra att pröva med ett mindre projekt innan man gör det där man kanske gått och funderat på. Jag gillar verkligen den här enkla pallen från IKEA så den fick bli provobjekt även denna gång.

Den är utmärkt av flera skäl – den är billig, ganska snygg, väldigt användbar och den lämpar sig att öva måleri på då den innehåller flera olika moment och svårighetsgrader. Dessutom är det faktiskt ganska bra kvalitet på själva träet.

Enkel pall från IKEA utan ytbehandling

Här är den i alla fall ihopskruvad, obehandlad och redo att målas. Börja med att torka av pallen med en lätt fuktig trasa för det är lite trädamm på den när den kommer ur paketet. Dammet vill du bli av med innan nästa steg.

Detalj av rå linolja, pensel och obehandlad pall

Häll upp lite rå linolja i en burk och leta rätt på en lämplig pensel. Genom att stryka ytan med rå linolja mättar vi träet och skapar på så vis en grundbehandling. Stryk ganska flödigt och om det är ytor som är extra törstiga kan du stryka dem flera gånger tills det att de slutar ta linolja. Detta gör vi av flera skäl. Dels för att göra ytan mer lättstruken när det kommer till själva målningen och dels för att spara på linoljefärg. Med detta system används ingen grundfärg utspädd med lösningsmedel utan vi kör med linoljan direkt.

Rå linolja tränger in i träet

Här ser du skillnaden mellan en yta som fått linolja och en som fortfarande väntar. Se så fint träets lyster kommer fram. Det här är naturligtvis det enklaste sättet att behandla en trären möbel på men jag tänkte att vi skulle gå längre än så.

Träpall efter det att den behandlats med rå linolja

När du strukit pallen färdig så låter du den stå drygt 30 minuter. Inspektera alla ytor och torka av eventuellt överskott. Detta är mycket viktigt då du annars riskerar att få en kladdig yta. Trasan blöter du sedan ordentligt med vatten och lägger den i en liten plastpåse som du försluter innan du slänger den. Detta för att undvika att trasan självantänder. Nu är pallen färdig med grundbehandlingen. Låt den stå till nästa dag.

Glöm inte att lacka kvistarna med shellack.

Finns det så mycket som en kvist på stolen så skall den kvistlackas. Så är det bara. Lyssna inte på de färghandlare eller experter som säger att det nog går bra utan. Det gör det inte och det spelar ingen roll vilken färg du använder för inget är tråkigare än bruna fläckar på en vackert målad yta. Bara gör det. Det är mitt absoluta råd.

Nu, till själva målningen. När man börjar måla så vill man så gärna stryka de stora ytorna först – gör inte det. Börja med skrymslen och vrår för om de stora enkla ytorna är blöta, kanske du inte sedan kan hålla eller flytta på projektet för att komma åt just dessa knepiga ytor.

Börja alltid måla de svåra ytorna först

Ungefär så här kan det se ut. Jag har valt att stryka alla inre ytor först och då hade jag pallen upp och ner på golvet. Det är också bra för om man inte vänder på ett objekt är det lätt att missa en yta.

Detalj av linoljefärgen Linblå

Du har säkert hört att man med linoljefärg skall stryka vansinnigt tunt. Det är inte alltid så faktiskt och med Allbäcks linoljefärg kan man stryka lite fetare än med många andra färger. Naturligtvis skall du inte överdriva åt något håll. Är man osäker så funkar det naturligtvis bättre att gå mot en magrare strykning än mot en fetare. En yta som strukits för fett kan riskera att bli rynkig och det är inte snyggt. Men, man lär sig ju fler projekt man gjort och med tiden så vet man precis hur fett man kan stryka.

Hela pallen är struken en gång

Här är hela pallen struken en gång och färgen har börjat arbeta sig in i träet. Att färgen tränger in i träet ser du genom att kulören blir en annan och glansen faller bort snabbare än i omgivningen. Linoljefärg är unik på så vis att den faktiskt fastnar i träet och inte som med modern färg lägger sig ovanpå som ett skikt. Det är helt enkelt så en färg skall vara för att göra det första jobbet – skydda träet över tiden. Det andra jobbet är naturligtvis det estetiska. Moderna färger gör bara den andra jobbet.

När du strukit klart förstastrykningen inspekterar du pallen runt om för att leta rinningar. Det är alltid kymigt med en rinning men med linoljefärg har du tid att åtgärda dem utan att det syns. Det är helt enkelt väldigt bra med färg som inte torkar på en kaffepaus när det kommer till att måla snickerier.

Efter förstastrykningen låter du pallen torka 1-2 dygn lite beroende på temperatur och luftväxling. Luftväxlingen är viktigare för torktiden än många tror. Jag målade en annan pall utomhus för en dryg vecka sedan och då blåste det en frisk bris. Pallen blev klibbfri på 4 timmar och genomtorr på 10.

Andra strykningen och pallen är klar.

Här är slutresultatet efter andra strykningen. Total arbetstid ungefär 3,5 timmar inklusive montering av pallen. Torktid för olja och färg ungefär 3 dygn. Färgåtgång ungefär 1 deciliter och åtgång av linolja ca 0,5 deciliter. Kostnad för hela projektet blev ca 300 kr inklusive pall men då finns det kvar färg för minst en pall till och olja till tio pallar. Pensel och kvistlack ej medräknat.

Inlägget gjort

Svart linoljevax på obehandlat trä

Detalj av pall behandlad med svart linoljevax

Har varit så sugen på att testa ett pigmenterat linoljevax, så i helgen köpte jag ytterligare en pall från Ikea. Pallen är såväl snygg som användbar och dessutom riktigt billig – 99 kr. Dessutom är den obehandlad och virket är av bra kvalitet så jag ansåg att det var lämpligt att prova vaxet på just en sådan pall.

Svart linoljevax i burk

Först ställde jag burken i diskhon med lite varmt vatten för att vaxet skulle bli lätt att arbeta med. Färgvaxet kan appliceras med en trasa eller svamp. Jag valde en trasa då jag tycker det är synd att förbruka en svamp och det är dessutom lättare att blötlägga en trasa när man väl slänger den då en inoljad trasa alltid innebär en viss risk för självantändning.

Nåväl, pallen beströks innan den skruvades ihop. Dels för att jag ville komma igång snabbt men också för att alla ytor skulle få vax på sig – även undersidor och dylikt. Arbetet med att appliceras linoljevaxet tog dryga 30 minuter. Det blev lite kladdigt om händerna så nästa gång kommer jag nog använda ett par plasthandskar men kladdet gick i alla fall lätt bort med linoljesåpa.

Svart linoljevax applicerat på obehandlat trä

Skillnaden mellan linoljevax och linoljefärg är att vaxet inte täcker fullt ut och att ytan blir matt. Träets struktur och variation lyser igenom väldigt fint samtidigt som ytan behåller väldigt mycket av sin ursprungliga karaktär. Efter att färgvaxet applicerats väntade jag i 30 minuter innan jag torkade av ytan från överskottet. De enskilda bitarna fick därefter torka i drygt 1 dygn innan jag skruvade ihop pallen.

Färdig pall behandlad med svart linoljevax

Linoljevaxet kan fortsätta att lämna lite pigment men efter ett par dagar och med en eftertorkning så upphör ytan att lämna pigment. Vill man ha en mer mättad yta så kan man göra om proceduren eller så toppstryker man med ofärgad linoljevax som i sig är fetare och ger en lite tåligare yta.

En enkel och lättarbetad produkt utan lösningsmedel eller andra gifter som lämpar sig utmärkt för såväl stora som små projekt. Jag har mina funderingar kring ett golv jag har – frågan är dock om man vågar göra ett helt golv i svart linoljevax. Snyggt skulle det bli men kanske en aningens vågat i ett hus från 1786.

Inlägget gjort

Så lurad blir du av billig träolja!

Billig träolja

Nu då färghandeln och alla diversehandlare drar på stort med träolja tycker jag det är hög tid att redogöra för exakt hur lurad man kan bli när man köper träolja. Dels för att spara era plånböcker och dels för att spara miljön – för det är den som är den stora förloraren när du använder billig träolja.

Först och främst måste vi avliva myten om att det behövs lösningsmedel för att oljan skall tränga in i träet. Lösningsmedel går över huvud taget inte in i träet utan stannar i ytskiktet tills dess att den avdunstar. Vanligtvis går det ganska fort om det blåser en aning och är lagom varmt. Det som stannar kvar är linoljan eller den olja som valts som faktiskt träskydd.

Förut kunde man läsa på träoljor vad de hade för torrhalt – vilket var ganska lätt att begripa vad det stod för. Detta har nu ersatts av en annan betäckning – VOC, Volatile Organic Compound – flyktigt organsikt material. Den tidigare betäckningen, torrhalt gav en mer rättvis bild av hur mycket som var kvar efter det att lösningsmedlet dunstat bort. VOC kräver dock lite matematiska färdigheter.

Om vi tittar på exempelbilden så skall jag visa på hur man räknar ut vad man egentligen köper och får för pengarna. Bilden är från en burk med träolja som kostade 99 kr. Burken innehöll 3 liter och VOC anges till 750 gram / liter. Här växlas friskt mellan gram och liter för att förvirra ytterligare för konsumenten.

Lacknafta har en densitet av 930 gram / liter. Om produkten säljs i liter är det viktigt att då veta hur många deciliter som bara är lösningsmedel. Delar vi 750, produktens VOC med 930, lösningsmedlets densitet får vi 0,80 vilket då är antalet liter. Alltså för varje liter ”träolja” du köper så får du egentligen bara 2 deciliter träskydd – resten är lösningsmedel. Om vi räknar om detta till torrhalt så skulle det vara 20%. Hade du köpt träoljan om torrhalten angavs till 20 procent?

Så, då vet vi alltså att det är ganska lite träskydd i denna burk. På de 3 liter du köper för 99 kr får du 6 deciliter olja – det som gör att träet skyddas och inte torkar ut. De övriga 2,4 literna är lösningsmedel som åker rätt upp i luften och förpestar vår atmosfär.

Vad blir då det egentliga priset på denna billig olja? Vi räknar bort lösningsmedlet med ungefär 10 kr / litern och burken med ytterligare 10 kr. Kvar har vi då 99 – ((2,4*10)+10) = 65 kr för 6 deciliter olja. Omvandlat till ett literpris blir det, 65 kr / 0,6 liter = 108 kr / liter.

Så dyr är alltså den billiga träoljan!

Inlägget gjort

Kan jag måla med linoljefärg på okänt underlag?

Om underlaget är torrt och rent så fäster linoljefärgen utmärkt. På glas, metall, torra plaster, modern färg så som alkydoljefärg och ”plastfärg” fäster linoljefärg utan problem. Underlaget kan dock påverka torktiden en aning då icke sugande material så som glas och i viss mån metall gör att det bara sker torkning genom ytoxidation. När man har ett sugande material så försvinner en del av oljan ner i materialet. Att oljan försvinner ner är i och för sig inte samma sak som att den torkar men det blir mindre olja som skall oxidera i själva färgskiktet vilket kan ge en kortare torktid än annars.

Linoljefärg fäster däremot inte på ytor som är ”feta” eller som behandlats med teflon eller silikon. En fet yta kan du ibland förbehandla med ammoniaklösning, lut eller rödsprit. Då blir det lite ”bett” i ytan så att färgen fäster. Ibland kan färgen också ”rulla” på ytan men med rätt strykningsteknik och en tillräckligt styv pensel kan du få den att fästa i alla fall.

Men, och detta bör påpekas, är du osäker på vad materialet behandlats med så provstryker du en liten yta och inväntar resultatet. Allt som oftast går det  bra men vill du veta mer går det bra att ringa till oss eller komma in i butiken för lite rådgivning.

Inlägget gjort

Linoljefärg – har penseln betydelse?

Linoljefärg kräver en pensel med spänst i borsten som gör det möjligt att sträcka ut färgen till lämplig tjocklek. En helsyntetisk pensel med mjuk topp för vattenfärger och tunna lasyrer glider ovanpå linoljefärgen likt vattenplaning med slitna bildäck. Bäst är en gammaldags pensel av svinborst.

Spänstiga penslar i naturmaterial är naturligtvis dyra jämfört de syntetiska som är ämnade för moderna färg men när du målar med linoljefärg är det mycket lätt att behålla penseln under en lång tid därför att färgen är lätt att tvätta ur. Målar du med modern oljefärg måste du stoppa penseln i lösningsmedel om du så bara tar en fika under det att du målar. Annars blir den hård och oanvändbar. Spar du penseln i lösningsmedel torkar alkyden likt förbaskat och blir grynig och återigen står du med en pensel som inte går att använda.

Målar du med linoljefärg kan du utan problem ta en fika eller äta lunch utan att penseln påverkas och när du är klar för dagen stoppar du den i en burk med linolja till nästa dag. Linoljan målar du ur på en bräda innan du sätter igång med ditt projekt.

När projektet är klart tvättar du penseln med linoljesåpa och när du är klar tar du lite, lite matolja och smörjer in borsten så att den inte torkar ut och blir spretig.

Med detta förhållningssätt kommer dina penslar över tiden att bli såväl ekonomiska som bekanta – snart har du penslar som du precis vet hur de fungerar.

Inlägget gjort

Vad innehåller färgen egentligen?

När man jämför färger är det viktigt att känna till vad de innehåller. Särskilt viktigt är det att ha i åtanke om man vill jämföra priser. Vatten, lacknafta och andra lösningsmedel är egentligen inte aktiva ingredienser när färgen väl är på plats utan de är till för att mestadels moderna färger över huvud taget skall gå att använda. Vatten är naturligtvis tacksamt att blanda i en färg då det praktiskt taget är gratis. Lacknafta är likaså billigt i jämförelse med vad du betalar för själva färgen.

Nedan följer en del recept på modern färg som är autentiska och har använts i färgfabriker de senaste 15-20 åren. Avslutningsvis hittar du ett recept på linoljefärg – notera att andelen lösningsmedel är 0%.

 

Alkydoljefärg:

Kokt linolja 110 gram
Alkydolja 345 gram
Talk 70 gram
Titanoxid 247 gram
Krita 275 gram
Lacknafta 260 gram
Vätmedel, fungicider, MEK 45 gram

Andel lösningsmedel i denna alkydoljefärg är 260 g/1352 g = 19,2%.


Täcklasyr:

Kokt linolja 55 gram
Alkydolja 100% 220 gram
Talk 55 gram
Titanoxid 205 gram
Alkydolja 70% 165 gram
Lacknafta 330 gram
Förtjockare 33 gram
Vätmedel, fungicider, MEK 40 gram

Andel lösningsmedel i denna täcklasyr är 330 g/1103 g = 29,9%.


Latexfärg:

Vatten 513 gram
Titanoxid 186 gram
Fyllnadsmedel 150 gram
Latexpulver 200 gram
Cellulosalim 12 gram
Vätmedel, fungicider, skumdämpare 20 gram

Andel lösningsmedel i denna latexfärg är 513 g/1081 g = 47,5%.


Linoljefärg:

Kokt linolja 550 ml
Standolja 190 ml
Zinkvitt (Zn) 320 gram
Titanoxid 160 gram
Krita 270 gram
Bentonit 60 gram
Torkmedel < 1 gram
N-Paraffin < 2 gram
Brytpigment till 0502-y < 3 gram

Andel lösningsmedel i denna linoljefärg är 0 g/1505 g = 0%.

Inlägget gjort

Linoljefärg – omständligt?

Att måla med linoljefärg är olikt att måla med moderna färger. Olikt på så vis att det kräver mer arbete – initialt. Men rätt utfört behöver du inte göra nya ansträngningar på många, många år. Linoljefärg åldras med behag och framför allt – faller inte bort i stora sjok.

Man kan säga att modern färg är utmärkt om man bara vill ha dekoration och helst då invändig sådan. Modern färg lägger sig nämligen träet och ger snabbt en yta som ser bra ut men ger i praktiken inget långsiktigt skydd. Med långsiktigt menar vi 15-20 år. Jag har själv trädetaljer på mitt hus, målade med modern färg som redan efter 3-4 år har börjat flaga och som nu kräver ett mycket omständligt renoveringsarbete.

Sedan är det naturligtvis så att man måste ha en bra linoljefärg för att uppnå ett bra resultat. Undvik helst de som innehåller lösningsmedel då lösningsmedlet medför att färgen tappar elasticitet och mattas fortare. Att färgen är ”töjbar” är en förutsättningen för att den skall kunna följa med i träets rörelser över årstiderna utan att spricka.

De linoljefärger vi säljer är helt fria från lösningsmedel och vad beträffar torktider så är de faktiskt helt ojämförbara. Du målar 1 gång per dag utan problem förutsatt att temperaturen är över 15 grader och ventilationen är godtagbar.

Inlägget gjort

Komplementfärger

En av mina absoluta favoriter när det kommer till kulörer är just kromoxidgrön. Här ser ni den på ett trädgårdsbord vi köpt som då var vitbetsat. Lite pilligt att måla alla ribbor men resultatet tycker jag var värt arbetet. Grönt är en färg som kanske inte faller alla i smaken men i trädgården har den sin givna plats. Och just denna har en särskild lyster som ögat har svårt att inte tycka om.

Att måla utemöbler med linoljefärg är särskilt bra då de slits ovanligt mycket av regn och sol. När färgen börjar mattas av allt regn som stått länge på vågräta ytor tar du bara lite ofärgad linoljevax och stryker på så återfår färgen sin glans och vattenavstötande förmåga. Det kan du inte göra med modern alkydfärg utan då får du bättringsmåla eller, hemska tanke, skrapa av färgen när den börjar flaga och måla om allt igen.

En annan fördel med att använda linoljefärg när du målar möbler eller komplicerade snickerier är att den inte torkar så rysligt fort vilket gör att du kan efterstryka om det runnit och göra andra justeringar under en längre tid än med moderna färger.

På bordet står nygjord röd vinbärssaft – en annan favorit!

Inlägget gjort

En trevlig början

Klicka på bilden för att se en större version.

Ni känner säkert igen den här pallen från IKEA. En mycket användbar historia som du med lite färg kan få till en trevlig detalj i hemmet. Ett billigt sätt att prova på linoljefärg eller en specifik kulör. Dessutom ökar du pallens livslängd betydligt.

Just den här pallen hade stått ute en längre tid innan vi målade den så det är därför det är lite mellanrum mellan limträstavarna. Personligen tycker jag att det tillför pallen lite karaktär.

Du kan även prova någon av de färgsatta linoljevaxer vi har för att se hur de fungerar i ditt hem. Att vaxa en pall tar inte mer än en timme. Och skulle det vara så att det inte passar med vax är det bara att måla över med linoljefärg istället.